Jouw online positie

wij zorgen dat de blik op jou wordt gericht

Deze week kondigde Facebook nieuwe tools aan om intimidatie op Facebook en in Messenger te voorkomen. “Deel van onze voortdurende inspanningen om een ​​veilige gemeenschap te bouwen.” zoals ze zelf zeggen.

Op basis van feedback van gebruikers, evenals organisaties die groepen vertegenwoordigen die onevenredig veel last hebben van intimidatie zoals bijvoorbeeld vrouwen en journalisten, heeft Facebook de nieuwe functies ontwikkeld. De eerste zorgt er proactief voor dat ongewenste contacten, zoals vriendenverzoeken en -berichten, wanneer iemand die je hebt geblokkeerd, een nieuw account maakt of probeert contact met je op te nemen vanuit een ander account dat ze beheren. Daarnaast wordt het mogelijk om een ​​Messenger-gesprek te negeren en deze automatisch uit je inbox te verwijderen, zonder de afzender te hoeven blokkeren.

Facebook benadrukt dat ze pesten en intimidatie op hun platform niet tolereren. Gebruikers kunnen laten weten wanneer ze iets ‘verdachts’ tegenkomen of een slechte ervaring hebben meegemaakt. Het gerapporteerde wordt beoordeeld en tegen misbruik wordt actie ondernomen. Dit kan bestaan uit onder meer het verwijderen van inhoud en het uitschakelen van accounts en het beperken van bepaalde functies. Denk hierbij aan het reageren op gebruikers die de community-normen hebben geschonden. Gebruikers konden al kiezen met wie ze wat delen en met wie ze willen communiceren. De nieuwe functies voor persoonlijke profielen bieden mensen extra manieren om hun ervaring op Facebook te beheren.

Intimidatie voorkomen

Om ongewenst contact en intimidatie te voorkomen, of in elk geval tegen te gaan, gebruikt Facebook nu verschillende signalen. Een IP-adres is hier een simpel voorbeeld van. Dit moet meehelpen dit type account proactief te herkennen en te voorkomen dat de eigenaar een bericht of vriendschapsverzoek stuurt naar de persoon die het oorspronkelijke account heeft geblokkeerd. Deze persoon die het oorspronkelijke account heeft geblokkeerd, heeft dus de controle. Je kan er dan voor kiezen om contact op te nemen met het nieuwe account zodat je normaal kan communiceren.

Berichten negeren

Facebook maakt het ook mogelijk om op een bericht tikken om het gesprek te negeren. Hierdoor worden meldingen uitgeschakeld en wordt het gesprek vanuit het Postvak IN naar de map Gefilterde berichten verplaatst. Je kan dan de berichten in het gesprek lezen zonder dat de afzender ziet of ze zijn gelezen. Deze functie komt beschikbaar voor één-op-één gesprekken en volgt later ook voor groepsberichten.

Bron: Facebook Newsroom