Jouw online positie

wij zorgen dat de blik op jou wordt gericht

Concurrent dus ont-linken?

“Sorry, we hebben in het verleden zeer goed contact gehad, maar aangezien we inmiddels soort van concurrent zijn ‘ontlink’ ik je. Ik wens je veel goeds in de toekomst.” Een bijzonder bericht in mijn Linkedin inbox, duidelijk ook.

Flabbergasted, mooi woord waar we nog geen mooie vertaling voor hebben in het Nederlands, maar het omschrijft het beste mijn reactie. Opvallend ook, had de persoon in kwestie mij simpel uit zijn contacten gehaald, had ik daar geen berichtje van gehad en dus (voorlopig) van niets geweten. Toch wel netjes dat de moeite werd genomen om me op de hoogte te stellen, goede opvoeding gehad waarschijnlijk.

Het is al een aantal jaar geleden dat hij en ik succesvol een project samen hebben aangevlogen en afgerond. Ik zat in de lead, maar voor de desbetreffende oplossing die we de klant wilden bieden hadden we op één component net niet de resources in huis. Een collega wees me op een partij die kon helpen en zo is het contact ontstaan. Na het project hebben we dat natuurlijk gevierd met een goede vrijmibo en vervolgens elkaar nog wel eens gebeld. Prima contact, maar we hadden geen zaken meer waar we elkaar konden helpen en dan verwatert het vaak wat.

Geen schande, die dingen gebeuren, en mocht je elkaar ooit nog eens nodig hebben dan is er altijd nog Linkedin. Wanneer ik een relatie zelf niet direct kan helpen komt het regelmatig voor dat er in mijn netwerk nog wel iemand die dat wel kan. Zo maak je twee partijen blij en bij een volgende gelegenheid denken ze vast aan jou. “Givers Gain” aldus Dr. Ivan Misner van BNI, ik denk dat hij gelijk heeft.

Concurrent

Maar ja, een concurrent in je netwerk, die gun je… ja wat? In elk geval gun je die niet jouw omzet, maar zonder concurrentie valt het ook niet altijd mee om scherp te blijven. Het komt ook voor dat je samen een project oppakt en je kan nog wat van elkaar opsteken; “Keep your friends close but your enemies closer.” zo leerde Michael Corleone al van zijn vader.

Nog even heb ik zitten denken hoeveel tijd ik kwijt zou zijn om al mijn concullega’s uit mijn connecties te verwijderen, die gedachte kost al te veel tijd, die besteed ik liever beter. Volgens mij is dat ook niet het principe van Linkedin, maar wie ben ik? Eén connectie minder, maar ik houd er veel over. Veel goede en in behoorlijk wat gevallen naast het constructieve ook ‘gezellige’ en daar hebben de Engelsen dan weer geen goede vertaling voor.

Ergo: Let’s keep in touch!

PS. Ik wens de ‘ontlinker’, de concurrent, natuurlijk ook veel succes!

Dit blog is in 2015 gepubliceerd op Linkedin, maar aangezien ik deze week een soortgelijk bericht kreeg kennelijk nog steeds actueel. En dat terwijl het nu een trend is om iedereen maar te linken. – Arjan Moerman